Acil anons sistemleri kapak görseli: megafon ikonu, BYKHY Madde 81 ve EN 54 standartları

Site yönetimlerinin acil anons konusundaki en yaygın yanılgısı, zorunluluğun daire sayısına bağlı olduğunu sanmaktır. Mevzuatta böyle bir kıstas yok: konut binalarında belirleyici tek eşik yapı yüksekliğidir. Bu rehberde; hangi binalarda acil anons sisteminin yasal zorunluluk olduğunu, “seslendirme sistemimiz zaten var” yanılgısının nerede bittiğini ve standarda uygun bir kurulumun nasıl yapılması gerektiğini — EN 54 belgeleri ve yönetmelik maddeleriyle — anlatıyoruz.

Acil Anons Sistemi Nedir, Sirenden Farkı Ne?

Siren yalnızca “bir şey oluyor” der; acil anons sistemi ne yapılacağını söyler: “Dikkat, binada yangın algılanmıştır; asansörleri kullanmadan A merdiveninden tahliye olunuz.” Sistem; yangın merkezinden hem kayıtlı otomatik mesaj hem canlı mikrofon anonsu yayınlar, yangın algılama sistemiyle entegre çalışır ve alarm teyidinde ilgili bölgelere otomatik olarak devreye girer. Araştırmalar ve saha tecrübesi aynı noktada birleşir: net bir sesli yönlendirme, panik ve kaçış süresini sirenden çok daha fazla azaltır.

Hangi Binalarda Zorunlu? (Yönetmelik Madde 81)

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’in 81. maddesi, acil anons sistemini üç durumda mecbur tutar:

  • Yapı yüksekliği 51,50 metreyi geçen TÜM binalar — konutlar dahil. Pratikte bu, yaklaşık 17 kat ve üzeri bloklara karşılık gelir.
  • 200’den fazla yataklı otel, motel, yurt ve benzeri konaklama yapıları
  • İnşaat alanı 5.000 m²’yi veya kullanıcı sayısı 1.000 kişiyi aşan AVM, süpermarket, kamu binası ve endüstri tesisleri

Siteler için kritik ayrıntı: Zorunluluk blok bazında değerlendirilir. 10 katlı bloklardan oluşan 300 daireli bir site kapsam dışında kalabilirken, 60 daireli tek bir 18 katlı kule kapsamdadır. Ancak sitenin 5.000 m²’yi aşan kapalı çarşısı veya 1.000 kişilik salonu varsa, o yapılar kendi başına zorunluluk doğurur.

Sesli uyarıya ilişkin genel şartlar da aynı maddededir: uyarı cihazları 3 metre uzaklıkta en az 75 dBA, en çok 120 dBA ses seviyesi sağlamalı; uyuma mekânlarında 75 dBA hedeflenmelidir. Acil anons hoparlörü bulunan hacimlerde ayrıca siren istenmez.

“Seslendirme Sistemimiz Zaten Var” Yanılgısı

Müzik ve duyuru için kurulmuş sıradan bir seslendirme sistemi, acil anons sistemi değildir. Aradaki fark belgelerle ve mimariyle tanımlıdır:

  • EN 54-16 (TS EN 54-16): Acil anons santrali, amplifikatörler ve mesaj deposu bu ürün standardıyla belgelendirilmiş olmalıdır.
  • EN 54-24 (TS EN 54-24): Hoparlörler yangın alarm amaçlı akustik ve dayanıklılık testlerinden geçmiş olmalıdır.
  • Denetimli hatlar: Hoparlör hatları kopukluk ve kısa devreyi kendiliğinden raporlar; hoparlörler A-B devrelerine dağıtılır — tek hat arızasında hiçbir bölge sessiz kalmaz.
  • Yedek güç (TS EN 54-14): Şebeke kesintisinde sistem tipik olarak 72 saat bekleme + 30 dakika alarm kapasiteli aküyle görevde kalır.
  • Anlaşılabilirlik (TS CEN/TS 54-32): Anons “duyulmak” değil “anlaşılmak” zorundadır — kapsanan alanın %90’ında STI > 0,5 ölçülmelidir. Bu yüzden hoparlör yerleşimi akustik hesapla yapılır.

İyi haber: sistemi baştan EN 54 uyumlu kurarsanız, günlük müzik ve site duyurularınızı da aynı altyapıdan yayınlarsınız; alarm anında sistem otomatik olarak tahliye moduna geçer ve müziği keser.

Eşik Altındaki Sitelerde Anons Gerekli mi?

Zorunlu değil — sirenli sesli uyarı yeterlidir. Ancak üç durumda acil anons sistemini güçlü şekilde öneriyoruz:

  • Çok bloklu, güvenlik masalı siteler: Kademeli tahliye (önce yangın katı ve komşu katlar) ve tek merkezden yönetim ancak anonsla mümkündür.
  • Yaşlı ve işitme güçlüğü olan sakinler: Siren kimin için çaldığını söylemez; anons net talimat verir.
  • Yangın dışı acil durumlar: Deprem sonrası toplanma, doğalgaz, su baskını gibi durumlarda tüm siteye tek noktadan sesli yönlendirme yapılır.

Standarda Uygun Kurulum Nasıl Yapılır?

  1. Keşif ve bölgeleme: Bloklar, katlar, otopark ve ortak alanlar anons bölgelerine ayrılır; yangın algılama bölgeleriyle eşlenir.
  2. Akustik tasarım: Hoparlör tipi, gücü ve yerleşimi STI hedefine göre hesaplanır — “her kata bir hoparlör” yaklaşımı değil.
  3. Belgeli ekipman: Santral EN 54-16, hoparlörler EN 54-24, güç kaynağı EN 54-4 belgeli seçilir; tasarım TS CEN/TS 54-32’ye göre yapılır.
  4. Entegrasyon ve senaryolar: Yangın paneliyle bağlantı, bölge bazlı otomatik mesajlar, güvenlik masasından öncelikli canlı anons tanımlanır.
  5. Ölçümlü devreye alma: STI ve ses seviyesi ölçümleri yapılır, tutanakla teslim edilir.
  6. Periyodik bakım: Sistem yangın tesisatının parçasıdır; çalışır tutulması bina yönetiminin yasal sorumluluğundadır.

Acil anons; yangın algılama sistemiyle birlikte tek proje olarak ele alındığında hem maliyet hem uyum açısından en doğru sonucu verir. Yönetmelik yükümlülüklerinin tamamı için site yönetimleri rehberimize, sistem detayları için acil anons hizmet sayfamıza bakabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Acil anons sistemi hangi binalarda zorunlu?

Yapı yüksekliği 51,50 m’yi geçen tüm binalarda (konutlar dahil), 200 yatağı aşan konaklama yapılarında ve 5.000 m² / 1.000 kişi eşiğini aşan AVM-kamu-endüstri yapılarında zorunludur (BYKHY Madde 81).

Minimum daire sayısı şartı var mı?

Yoktur. Konutlarda tek belirleyici, yapı yüksekliğidir (51,50 m ≈ 17 kat). Sitelerde her blok ayrı değerlendirilir.

Mevcut seslendirme sistemimiz acil anons sayılır mı?

Sayılmaz. EN 54-16 santral, EN 54-24 hoparlör, denetimli hat ve 72 saatlik yedek güç şartlarını sağlamayan sistemler acil anons değildir.

Anons hoparlörü olan katta siren de gerekli mi?

Hayır — yönetmeliğe göre acil anons hoparlörü bulunan hacimlerde ayrıca siren istenmez.

Anonsun anlaşılırlığı nasıl ölçülür?

STI (konuşma anlaşılabilirliği) ölçümüyle: alanın %90’ında 0,5’in üzerinde olmalı, hiçbir noktada 0,45’in altına inmemelidir (TS CEN/TS 54-32).

Siteniz İçin Ücretsiz Acil Anons Keşfi

Bloklarınızın zorunluluk kapsamında olup olmadığını netleştirelim; EN 54 uyumlu, yangın algılamayla entegre acil anons projenizi ücretsiz çıkaralım.

Keşif Talep Edin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir